Renjunun eski versiyonu Gomoku, Uzak Doğu’nun Go oyunu ile beraber en eski oyunudur, Tarihte kesin kayıt olmamakla beraber 4000-5000 yıllık geçmişleri olduğuna inanılır bu iki kadim oyunun.

Çin’de Milli eğitim bakanlığı kararı ile zorunlu ders olarak müfredata girmiş oyunlardır. Çin’de yaklaşık 500 milyon çocuk ve genç okullarda haftada bir gün bir saat zorunlu olarak bu derslere katılır ve oynarlar. Renju ve gomoku kişiye strateji yeteneğini geliştirme,planlama,öngörü,analitik düşünme becerisi,karar verme,problem çözme,taktik geliştirme ve sabır kazandırır.

Satranç ve Go gibi benzeri iki kişi arasında tahta (oyun alanı) üzerinde oynanan strateji oyunları ve zeka sporlarından çok daha kullanışlı bir özelliği vardır Renjunun. Oyun ekipmanı olmadan oyunu oyanayabilme şansı. Bu şansı ona oyun sırasında taş yememek ,oyun alanından taş çıkarıp eklememek kazandırır. Renju ekipmansız sadece kağıt ve kalemle her zaman her yerde oynanabilecek bir oyundur. Renjunun algoritması oluşturulamamıştır ve oluşturulamayacaktır. Buda oyuna ayrı bir zevk ve yaratıcılık katmaktadır.

Renju’yu Türkiye’ye ilk getiren ve tanıştıran Mert Gürgüç Türkiye’de Renju sporunun tanıtılıp yaygınlaştırılması için Japonya Osaka Renju Federasyonun’dan destek ve yardım almıştır. 2015 yılında RIF (Renju uluslararası federasyonu) üyeliğine kabul edilip 2015 yılında Avrupa gençler ve çocuklar şampiyonasında Türkiye takımını ilk uluslararası turnuvaya hazırlayıp ve sokan Gürgüç genç sporcusu Deniz Kaan Erman’nın üstün başarısıyla Türkiyeye Avrupa dördüncülüğü kazandırmıştır. Dünyanın en zevkli zeka sporları kabul edilen gomoku ve renju dünyada Go’dan sonra en geçerli zeka sporu olarak kabul edilmiştir. Dünya’da yaklaşık 20.000 kayıtlı renju sporcusu olduğu tahmin ediliyor.

Renju & Gomoku Takım Dünya Şampiyonası

Japon ustaların Renju maçı